Novosti

Terapija: Nekad ovisnici, a danas volontiraju i pomažu djeci

Vecernji.hr - 06.12.2011.

Ljubav prema konjima, a prije i alkoholu, dijele i Siniša Uzelac i Dragan Grgić.

– Kada vidiš dijete koje je od rođenja u kolicima i koje ima želju za životom, shvatiš da i ti dalje želiš živjeti – kazao je Siniša. 

Vjeru u ljude izgubio je Dragan koji smatra da je povjerenje okoline teško vratiti, što je iskusio i unutar obitelji.

– Ja sam posvećen radu s konjima jer životinje, isto kao ljudi, koliko im pružite ljubavi, toliko vam vrate. To me ispunjava. Ujutro u pola šest dođem jer je meni ova promjena životnog stila pomogla, zapravo, ja apstiniram zbog ovoga, zbog konja, zbog djece. Ovo je kao komuna – objasnio je.

Besplatni program

– Svi imamo iste potrebe, biološke potrebe, potrebu za hranom, pićem, za seksom, a isto tako imamo i psihološke potrebe, potrebu za ljubavlju, moći, slobodom, zabavom, kontrolom. Oni koji to ne nađu, traže način da to zadovolje, nažalost, ponekad na pogrešan način. A konji mogu zadovoljiti sve te potrebe. Konji jako dobro reflektiraju ponašanje i raspoloženje svih nas, kada se osoba približi konju, on osjeti je li napeta, agresivna ili opuštena. Oni koji dođu ovdje osobe su koje su liječene. Mnogi kažu da imaju nelagodu, anksioznost, strah kada izađu iz bolnice. Tu uskačemo mi, s programom resocijalizacije – kazala je voditeljica programa i predsjednica udruge Jedni za druge, psihologinja Sanja Maroević.

Da ne postoji distanca između djece i ovisnika, pa ni njihovih roditelja, potvrdili su nam svi. Iako su sadržaji za članove udruge besplatni, sredstva iz državnog proračuna za projekt nisu dobili. Opstaju zahvaljujući donacijama roditelja, predanim radom volontera i pomoći Grada Zagreba.

– Ti su ljudi senzibilizirani tijekom svoje apstinencije i jako lijepo surađujemo – rekla je Gordana Kralj, majka 16-godišnje Paole koja je nakon operacije tumora ostala nepokretna.

Izvorni članak s fotografijama možete naći na http://www.vecernji.hr/regije/nekad-ovisnici-a-danas-volontiraju-pomazu-djeci-clanak-353080

Reputation Management