Novosti

Magazin.hr – 15.10.2023.

16.10.2023.

“Počelo je tako s jednom čašicom, dvije, tri. Pa društvo pa ovo pa ono. Rođendani, fešte… I pretvorilo se u ovisnost”, rekao je Martin Bučar za RTL Danas.
Razlozi za opijanje

Martin je pio godinama svaki dan zbog stresa na poslu, privatnih problema i slavlja, a alkohol je bio rješenje za sve dok mu nije preuzeo život.

“Počeli su problemi u obitelji još veći problemi na poslu. Zdravstvenih problema nešto malo i onda sam se odlučio na liječenje. Otišao sam u bolnicu Vrapče, na odjel alkoholozima”, rekao je liječeni alkoholičar Martin Bučar.

Priznao si je da ima problem. Od 250 tisuća alkoholičara u Hrvatskoj, tek svaki osmi potraži pomoć.

“Trebamo se zabrinuti. Alkohol je otrov koji uzrokuje otprilike 200 različitih problema vezanih uz zdravlje”, rekao je Krešimir Radić s Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu za RTL.

Ti problemi dovode do brojnih preranih smrti, pokazalo je istraživanje iz 2020. Statistika kaže da je prosjek EU 3,6 umrlih od alkohola na 100 tisuća stanovnika. Hrvatska je četvrta najgora u Uniji s 6,5 umrlih na 100 tisuća, najbolje su Grčka, Italija i Malta dok je apsolutni rekorder susjedna Slovenija u kojoj od alkohola umire preko 17,3 osoba na 100 000 stanovnika. Pijemo puno, često nekvalitetan alkohol pa nije čudo što umiremo gotovo duplo više od prosjeka Europske unije. Još je veći problem što počinjemo sve mlađi.

“Jako malo radimo na pitanju prevencije. Zdravstveno prosuđivanje u školama praktički ne postoji. U kućama držimo alkohol koji je dostupan djeci”, upozorio je Krešimir Radić.

“Nakon bolnice ljudima je obično problem i oni kažu prije izlaska iz bolnice kako su tjeskobni, kako ih je strah, kako ne znaju kako će se vratiti opet u istu sredinu. Mnogi od njih su iz razrušenih obitelji”, rekla je klinička psihologinja i predsjednica Udruge Jedni za druge, Sanja Maroević.

Udruga ‘Jedni za druge’ postaje im druga obitelj. Bivši ovisnici pomažu djeci s teškoćama, vode ih na terapijsko jahanje i brinu za njih.

“Tako raste samopoštovanje bivših ovisnika. Dobivaju sliku o sebi da vrijede, da su poželjni, da su potrebni”, rekla je stručnjakinja Maroević.

Izvorni članak s fotografijama možete naći na: https://net.hr/magazin/zdravlje/martin-je-bio-alkoholicar-a-onda-je-potrazio-pomoc-pocelo-je-s-casicom-dvije-i-pretvorilo-se-u-ovisnost-93961c9e-6b9c-11ee-96ec-56951052ba14 

 

 

“GODINE PATNJE / Martin je bio alkoholičar, a onda je potražio pomoć: ‘Počelo je s čašicom, dvije i pretvorilo se u ovisnost’.” – 15.10.2023.
Preuzeto s: https://net.hr/magazin/zdravlje/martin-je-bio-alkoholicar-a-onda-je-potrazio-pomoc-pocelo-je-s-casicom-dvije-i-pretvorilo-se-u-ovisnost-93961c9e-6b9c-11ee-96ec-56951052ba14 
16.10.2023.